Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Το περγαμόντο βρήκε το σπίτι του..


Τάρτα με μαύρη σοκολάτα και περγαμόντο συνοδευμένη με φράουλες.




ΥΛΙΚΑ
Ζύμη Σαμπλέ
200γρ αλεύρι
65γρ άχνη ζάχαρη
1κ. αλάτι
140γρ πολύ κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κρόκο αυγό

Γέμιση
240γρ σοκολάτα κουβερτούρα
250ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μέλι
60γρ βούτυρο φρέσκο
το ξύσμα από 1 περγαμόντο

ΔΙΔΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη (όλη γίνεται στο μούλτι):  βάλτε το αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη στο μούλτι και αναμείξτε καλά.

Απλώστε το βουτυρο πάνω από το αλεύρι και αναμείξτε μέχρι το βούτυρο να ενσωματωθεί.

Ανακατέψτε τον κροκο  και ρίξτε τον στη ζυμη.


Βγάλτε τη ζύμη από το μούλτι και ζυμώστε τη ελάχιστα πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.

Βουτυρώστε καλά την ταρτιέρα σαςΔεν χρειάζετε να ανοίξετε τη ζύμη. Απλά παίρνετε κομμάτια και τα πιέζετε πάνω στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να μην πιέζετε πάρα πολύ, παρά μόνο όσο χρειάζεται. Κρατήστε ελάχιστη ζύμη στο ψυγείο για να καλύψετε τυχόν σπασίματα της κατά το ψήσιμο. Βάλτε την ζύμη καλυμένη με βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο στην κατάψυξη τουλάχιστον 30 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 oC. Βάλτε την ταρτιέρα σε ένα χαμηλό ταψί στη μέση του φούρνου και ψήστε για 25 λεπτά.

Γέμιση: βάλτε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Σε μια κατσαρολίστα φέρτε την κρέμα με το μέλι σε βρασμό και ρίξτε τη μισή πάνω στη σοκολάτα.

Ανακατέψτε απαλά με σπάτουλα ή χτυπητήρι και σταδιακά ρίξτε και την υπόλοιπη κρέμα ανακατέυτοντας διαρκώς. Προσέξτε να μην κάνετε πολύ μεγάλες κινήσεις και βάλετε αέρα στην κρέμα, γιατί θα κάνει φυσαλίδες στην επιφάνειά της.

Όταν η γκανάζ γίνει απαλή και γυαλιστερή ρίξτε το βούτυρο κομματάκι κομματάκι, ανακατεύοντας σιγά σιγά και στο τέλος προσθέστε το ξύσμα.

Ρίξτε την γκανάζ στην βάση και αφήστε τη να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο, καλά καλυμένη (χωρίς να ακουμπά το κάλυμα στην επιφάνειά της). Αφήστε την τάρτα 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν την σερβίρετε για να μαλακώσει η σοκολάτα. Ταιριάζει πολύ ωραία με άγλυκη σαντιγύ.

Κάλη σας απόλαυση..

11 σχόλια:

  1. θέλω θέλω....όλη τη τούρτα παρακαλώωωωω!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κολασηηηηηη...!!!! Και εγω θελωωωωω...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θάνο τι εκπληκτικό γλυκό είναι αυτό θέλω και γω οπωσδήποτε!!!!!!!!!!Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα ελένη να σε καλά να το φτιάξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοκόλαση με άρωμα περγαμόντο και αγαπημένες φραουλίτσες!!
    Υπέροχο!
    Πέρασε από το blog μας να σε κεράσω για τα γενέθλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή